Matkustaminen Suomessa


Kuninkaantie on Suomen eteläkärjessä lännestä itään ja päinvastoin kulkeva kuvankaunis kulkureitti, jonka varrella mahtuu jos jonkinlaisia kaupunkeja. Kun meillä Suomessa ei ole vuoristoja eikä aavikoita, meillä on peltoja, metsiä ja järviä. Kuninkaantie on lisäksi aivan Itämeren rantoja seuraava reitti, joten sitä seuraamalla saa kuvan myös Suomen rantakaupungeista kuten Hanko, Helsinki, Porvoo ja Kotka.

Länsiuudenmaan museot sivusto on muuten kerännyt kartan linkkeineen Kuninkaantien varrella olevista museoista. Reitin varrella on useita museoita, esim. Tenholan kotiseutumuseo ja Ragvaldin museo, jotka sijaitsevat aivan tien vieressä. Inkoon Fagervikissä osuus tiestä on museotienä.

Suomalaiseen ja Suomessa tapahtuvaan matkailuun yhdistetään paljon näitä asioita: puhtaus, kiireettömyys, luonto, järvet, suomalaisuus sekä luonnollisesti omat kulttuurikohteemme museoineen. Muualla maailmassa voi olla tuhansia vuosia vanhoja antiikin ajan ja vanhempia kulttuurikohteita, meillä parhaimmillaan tuhat vuotiaita paikkoja ja rakennuksia, lähinnä linnoja ja erilaisia raunioita, ei siis mikään ihme, että suomalaiset itse haluavat lomillaan helposti matkustaa pois Suomesta.

Suomalaisten ulkomaanmatkat kohdistuvat paikkoihin ja tilanteisiin, joita kotimaassa ei koe: väenpaljous, lämmin talvi, korkea vuoristo, suuret ja vanhat nähtävyydet yms. Sitä matkustamista varten on hyvä että matkat365-tyylinen sivusto on koonnut matkaa haluaville sivuston, joka pitää sisällään linkkejä tarjoustuotteisiin liittyen myös ja osittain nimenomaan matkustamiseen. Esimerkiksi kun tarvitset hotellia ja hotelli pitää varata matkalle niin Hotels.com on oikein hyvä valinta. Tämä kansainvälinen yritys perustettiin David Litmanin ja Robert Dienerin toimesta jo 1991 ja on vuosien varrella auttanut miljoonia ihmisiä ympäri maailman löytämään hotellin. Vuonna 2005 Expedia osti Hotels.com:in mikä on vahvistanut tuotemerkkiä entisestään ja johtanut laajennukseen uusiin maanosiin. Matkat365 sivuston kautta saat alennuskoodin, jolla saat 10-20% alennuksen.

Kuninkaantie ja tulevaisuus

Eurooppa on kovaa vauhtia sähköistymässä eli nykyiset polttomoottoriautot ovat vähitellen siirtymässä historiaan seuraavien vuosikymmenien aikana. Se onkin hyvä asia, sillä autojen päästöt ja saasteet ovat yksi luontoa saastuttava tekijä, kylläkin myös autojen renkaat saastuttavat ja aiheuttavat minimaalista kumimateriaalia, joka sitten jää kerääntymään luontoon mutta ehkä tulevaisuudessa tämäkin ongelma ratkaistaan – onhan niitä lentäviä autoja eli lentoautoja jo testailtu ja jo saatu myyntiinkin.

Hollatilaisessa PAL-V:n olmipyöräisessä lentävässä autossa Libertyssä on 99 hp autonmoottori ja lentämiseen 197-hevosvoimainen. Laite esiteltiin Geneven autonäyttelyssä.Libertyn voi nyt tilata noin puolella miljoonalla eurolla, käytössä ne nähdään ensi vuonna. Yhtiön mukaan Libertyllä on nyt kaikki luvat liikenteeseen.

Vielä palanen historiaa

Hollikyyditysjärjestelmä

Kruunun perustama hollikyyditysjärjestelmä 1734 yhdisti valtakunnan kuninkaantiellä. Majatalojen ja kestikievareiden tehtäväksi oli määrätty majoituksen ja ylläpidon lisäksi postin ja asiakkaiden kyydittäminen seuraavaan majataloon. Kun hevoset eivät riittäneet, maatilat velvoitettiin toimittamaan miehiä ja hevosia kievareihin. Sen ajan lain mukaan kaikki ne vieraat, jotka pystyivät maksamaan yöpymisestään, oli pakko ottaa vastaan. Kestikievareita tuli olla tienvarsilla kahden peninkulman (noin 20 km) välein ja ne muodostivat verkoston. Talvisin kestikievarien käyttämät tiet merkittiin havuilla. Kun valtio lopetti majataloilta kestitysvaatimukset, luovuttiin yleisesti koko maassa majatalo-nimikkeestä ja tilalle tulivat matkustajakodit. Kuninkaantien varrella voi edelleenkin poiketa joihinkin vielä toiminnassa olevaan matkustajakotiin tai kievarimuseoon.

Kuninkaantiet yhdistivät valtakuntaa

Tietä ovat 1300-luvulta saakka kulkeneet kuninkaat ja heidän kuriirinsa, piispat ja porvarit, taiteilijat ja armeijat. Tie on yhdistänyt Ruotsin suurvallan läntiset ja itäiset alueet toisiinsa. Tien varrelle syntyi kartanoita, maatiloja, majataloja, krouveja ja kestikievareita, jotka majoittivat ja kestitsivät Kuninkaantien kulkijoita. Aatelissukujen kartanolinnoissayöpyivät niin Ruotsin kuninkaat kuin Venäjän tsaaritkin.